Hou je hoofd koel als de beurs in vuur en vlam staat
Je kent het wel: je opent je beleggingsapp en ziet rode cijfers. Weer een daling. Je maag draait zich om en je vraagt je af: moet ik nu ingrijpen?Deze reactie is heel normaal – ons brein is nu eenmaal geprogrammeerd om te reageren op gevaar.
Maar net zoals je niet in paniek moet raken als je de waarde van je woning tijdelijk daalt, is het belangrijk om bij beleggen het hoofd koel te houden.
Waarom dalen de beurzen eigenlijk?
Dit heeft voor een groot deel te maken met de Amerikaanse president Trump. Zijn wispelturige gedrag zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van. Daarnaast heeft hij importtarieven ingevoerd waardoor bedrijven mogelijk minder winst maken. De beurzen reageren meestal heftig op dit soort nieuws, ook al is het effect vaak tijdelijk. Het is als een thermometer die direct reageert op het weer, terwijl het klimaat veel stabieler is.
De psychologie achter beursdalingen
Het is fascinerend hoe we reageren op beursdalingen. In goede tijden worden we soms overmoedig (ken je FOMO – Fear Of Missing Out?), maar zodra het tegenzit, slaat de angst toe. Dit patroon zie je telkens weer: bezorgdheid wordt angst, angst wordt paniek, en paniek leidt tot overhaaste beslissingen. Het is precies waarom veel beleggers kopen als koersen hoog staan en verkopen als ze laag staan – precies het tegenovergestelde van wat verstandig is!
Rendement heeft risico nodig
Hier is een belangrijk inzicht: als je streeft naar een gemiddeld rendement van bijvoorbeeld 5% per jaar, dan hoort daar een bepaalde mate van schommeling bij. Je portefeuille kan het ene jaar 20% stijgen en het andere jaar 15% dalen. Deze schommelingen zijn niet fijn, maar ze zijn de prijs die je betaalt voor rendement op lange termijn. Gratis rendement bestaat nu eenmaal niet.
De check: drie cruciale vragen
Voordat je in paniek raakt, stel jezelf deze drie vragen:
- Heb je een onverwachte financiële tegenvaller die je niet kunt opvangen met je spaarrekening? (Bijvoorbeeld het vervangen van een kapotte auto, wasmachine of cv-ketel)
- Heb je een grote onverwachte uitgave gepland? (Zoals de aanschaf van een boot, vakantie of aankoop van een nieuwe woning)
- Heb je je beleggingsdoel al bereikt?
Is het antwoord op alle vragen ‘nee’? Dan is er eigenlijk geen reden tot zorg!
De uitverkoopkans uitgelegd
Stel, je loopt door de winkelstraat en ziet je favoriete spijkerbroek met 20% korting. Grote kans dat je enthousiast wordt! Sterker nog, misschien heb je weleens spijt gehad dat je een uitverkoop miste. Maar waarom reageren we zo anders als aandelen in de ‘uitverkoop’ gaan? Een beursdaling kan juist een prachtig instapmoment zijn. Het vreemde is: de winkelstraten zijn vol tijdens kortingen, maar op de beurs zijn er weinig kopers tijdens een daling.
Een praktijkvoorbeeld
Mark (35) zag zijn portefeuille met 15% dalen. Zijn eerste reactie? “Weg die aandelen!” Maar na een gesprek met zijn financieel adviseur besefte hij dat zijn pensioendoel nog 30 jaar weg was. Hij besloot juist extra in te leggen tijdens de daling. “Het voelde tegen-intuïtief,” vertelt hij, “maar ik begreep dat ik eigenlijk aandelen met korting kon kopen. Het voelt soms als een achtbaan, maar door het gesprek met mijn adviseur snap ik dat ik goed vastzit, dalingen en stijgingen erbij horen en ik uiteindelijk uitstap waar ik hoor te zijn.” Vijf jaar later bleek dit een van zijn beste financiële beslissingen.
De rol van een financieel adviseur
Juist in tijden van onzekerheid kan een financieel adviseur je helpen om rationele beslissingen te nemen. Hij of zij kan je helpen om:
- Je beleggingsdoelen scherp te houden
- De emoties van de markt in perspectief te plaatsen
- Te bepalen of extra inleggen tijdens een daling verstandig is
- Je portefeuille indien nodig bij te sturen
Conclusie
Beursdalingen horen bij beleggen zoals regenwolken bij het Nederlandse weer. Het is de prijs die je betaalt voor het hogere rendement op lange termijn. De beste strategie? Blijf kalm, focus op je lange termijn doelen en zie een daling als een mogelijke kans. En vergeet niet: de geschiedenis leert dat de beurs altijd weer herstelt, ook al weet niemand precies wanneer.
Wil je meer informatie? Neem gerust contact op met mij via barbara@puuradvies.nl of 06 – 222 32 067.
