Blogs by Barbara

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Naast de lage spaarrente krijgen we bijvoorbeeld ook minder hulp van de overheid. Daardoor krijgt u minder pensioen (AOW) en bent u genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Moet u zich hiervoor zorgen maken? Nee. De meeste van mijn klanten hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede toekomst.

Wat moet ik doen om mijn doelen te halen?
Mijn taak als financieel adviseur is zorgen dat u nú een fijn leven leidt, maar ook in de toekomst. Daarom zoek ik naar een optimale manier om vermogen op te bouwen voor die doelen in de toekomst. Vaak adviseer ik mijn klanten te beleggen. Waarom? Dat is simpel. Sparen levert gewoon te weinig op. En als u voor de lange termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. U moet nu eenmaal wat risico nemen om uw financiële doelen te halen. Om uw doel te halen, zijn een aantal zaken belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar we zijn ook kritisch op kosten en op de verwachtingen die we scheppen. Klinkt logisch. Toch? En toch is er iets wat uw doel in de weg kan zitten…

Begonnen met beleggen? Dan is dit het grootste risico
Uw emotie. Door beslissingen niet rationeel te nemen, kunt u uw doel niet halen. Dit komt dus vooral voor bij beleggers die geen begeleiding krijgen van een adviseur. Zij handelen namelijk vanuit angst of valse optimisme. Daardoor maken ze beleggingsblunders. Ik zal zo’n emotionele cyclus voor u schetsen, zodat u niet dezelfde blunders maakt!

Uw beleggingsrekening is geopend. De beurs stijgt…
Volg de lijn op de afbeelding. U ziet de beurs stijgen, dus u bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!” Een kort moment van euforie volgt en u besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. U koopt bij op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen juist duurder zijn.

Maar elke stijging kent een…
Daling. Zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. En dus na het moment van euforie daalt de beurs iets en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning:“Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs gaat vast niet lager zakken…”

Helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam gaat uw emotie over in wanhoop en bij een verdere daling zorgt voor radeloosheid: “Ik had er eerder uit moeten stappen!”

Dan volgt een complete depressie en de grootste beleggingsblunder wordt gemaakt: “Verkopen. Zo snel mogelijk!” U verkoopt al uw beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

U kunt het niet laten
Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt iets anders interessants. U blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?

U ziet de beurs stijgen en krijgt hoop. En na een verdere stijging, als u weer genoeg vertrouwen in de beurs heeft gekregen, besluit u toch maar weer te gaan beleggen. En dat op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen weer duurder zijn. En zo begint de cyclus weer van vooraf aan.

Hoe voorkomt u deze beleggingsblunders?
Hier komt mijn toegevoegde waarde om de hoek kijken. Met professionele begeleiding behaalt u namelijk tussen de 3 en 4 procent meer rendement (deze onderzoeken kunt u zelf Googlen).

Ik help u de juiste keuzes te maken, maar ik ben er ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als u gaat beleggen, dan moet u op korte termijn rekeninghouden met hele grote pieken en dalen. Maar op de lange termijn wordt u beloond voor het lopen van risico.

Mijn vergoeding is een soort verzekeringspremie. Ik verzeker u tegen uw eigen emotionele beslissingen. Waarom? Omdat ik graag wil dat u ook later een fijn leven leidt, zonder zorgen over geld.

"Politieke veranderingen en je beleggingen: “waarom jouw doelen belangrijker zijn dan Trump"

De recente verkiezingswinst van Donald Trump heeft wereldwijd voor de nodige blijdschap, verdriet en verbazing gezorgd. Beleggers zijn over het algemeen vaak bezorgd over de impact van politieke veranderingen op hun portefeuille. Maar laten we eerlijk zijn, de politiek is soms net zo voorspelbaar als het weer in Nederland: je weet nooit precies wat je kunt verwachten.

Lees verder

Heb jij een levenstestament nodig en waarom?

Ik krijg vaak de vraag of een levenstestament nodig is en waarom het nuttig kan zijn. Dit document kan namelijk veel onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat jouw zaken goed geregeld zijn als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Mijn advies is dat iedereen dit zou moeten laten opstellen.

Lees verder

Op tijd geld overdragen is slim, maar hoe doe je dat?

De laatste decennia is door de babyboomgeneratie een enorm vermogen opgebouwd. Door stijgende welvaart en oplopende huizenprijzen heeft deze generatie het meeste vermogen ooit.

Goede beursresultaten en prima pensioenregelingen zorgen dat op termijn een enorme overdracht van vermogen gaat plaatsvinden. De meeste mensen willen dit natuurlijk goed regelen. Maar hoe?

Over geld praten we niet of toch wel? Bescherm je kapitaal!

Lees verder

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder